Over

Leer meer over dolledottie

vilt vacht

wie is dolledottie ?

Miranda is de gepassioneerde oprichtster van dolledottie. Een creatief persoon met een diep gewortelde passie voor de natuur.

Het vilten heeft zij zichzelf aangeleerd. Na het zien van een demonstratie vacht vilten was ze er door gebiologeerd  en besloot het zelf eens te proberen. Dit pakte zeer goed uit en haar wol verslaving was geboren. Al snel liep de hobby naast haar baan als chefkok uit de hand en zo ontstond deze website.

Het geeft haar na 10 jaar vilten nog steeds ontzettend veel voldoening om van een natuurlijk product exclusieve diervriendelijke wol producten te maken waar veel tijd , liefde en geduld in gaat zitten.

Nederlandse schapenwol is een rest product. Sinds de opkomst van synthetische materialen wordt er nog maar heel weinig wol gebruikt. Als gevolg daarvan is de textielindustrie in Nederland helemaal ingestort.

Grotere wolwasserijen en industriële spinnerijen zijn hier nauwelijks meer te vinden, daarvoor moet je het buiten de landsgrenzen zoeken. En waar boeren hun schapenwol eerst nog voor een appel en een ei aan China konden verkopen, kwam ook die handel in de coronatijd tot stilstand. Boeren in heel Europa bleven met hun wol zitten.

Wie slaapt er tegenwoordig nog onder een wollen deken? En hoeveel kleding in je kast is gemaakt van pure Nederlandse wol? In Nederland grazen zo’n 800.000 schapen, die jaarlijks 1,2 miljoen kilo wol leveren. Maar veel schapenboeren en herders gooien die wol weg, omdat ze er geen fatsoenlijke prijs voor krijgen.
Soms zelfs niet genoeg om de schaapsscheerder van te betalen.

Daar brengt dolledottie verandering in. Schapen, zo weten we allemaal, moeten hoe dan ook jaarlijks worden geschoren.

Waarom worden schapen geschoren? Lang geleden kwamen schapen in de rui, net als katten en honden. Ze verloren plukken wol tijdens het grazen in de natuur. Door het fokken met schapen en doordat schapen vaker op afgesloten stukken land werden gehouden, werd de natuurlijke rui van de schapen steeds minder. Daarom moeten schapen tegenwoordig geschoren worden. 

Dolledottie koopt haar vachten in bij hobby boeren en schaap herders en betaald ze daar een eerlijke prijs voor. Zo ondersteunt dolledottie met haar inkoop en u met uw aankopen bij dolledottie het Nederlands erfgoed, de herders en de schapen.

Dolledottie hoopt met haar wollige producten te kunnen laten zien dat Nederlandse afgeschoren wol iets waard is, dat het een duurzaam product is wat een leven lang mee kan gaan en het mooiste van alles: er worden geen dieren voor gedood.

Diervriendelijk

De afgeschoren vachten van deze schapen zijn van Nederlandse hobby boeren. Deze hebben veel ruimte, worden zeer goed verzorgd en blijven vaak hun hele leven in de kudde.

100% schapenwol

De schapen worden met veel liefde en aandacht geschoren en verwerkt zonder schadelijke middelen voor de natuur. Er worden dus geen schapen gedood voor de vacht.

Fris en schoon

De vachten worden zeer goed gereinigd en tijdens het vilten meerdere malen gespoeld en gewassen.